
15 January 2010

PHILIPPINE STOCK EXCHANGE, INC
Philippine Stock Exchange Centre
Exchange Road, Ortigas Centre,
Pasig City 1605, Metro Manila

Attention : ATTY. FRANCIS ED. LIM
President and CEO

Subject : Disclosure of the Proposed Amendments to the 
Articles  of  Incorporation  and  By-Laws  of 
AgriNurture, Inc.

Gentlemen:

We write in response to your letter dated 12 January 2010, a copy of 
which was received via email on 14 January 2010 at 10:23 a.m., in connection 
with the above-captioned matter.

In  the  letter  dated  12  January  2010,  the  Company was  directed  to 
“explain in writing within twenty-four (24) hours from receipt hereof why 
nondisclosure of the approval by the Corporation’s Board of the proposed 
amendments to its Articles of Incorporation and By-Laws do not constitute a 
violation of the above-mentioned provisions of the Rules”. 

It is respectfully submitted that the Company complied with Revised 
Disclosure  Rules  of  the  Philippine  Stock  Exchange  (the  “PSE  Disclosure 
Rules”)  in  connection  with  the  proposed  amendment  of  its  Articles  of 
Incorporation and By-Laws. As stated in your letter dated 12 January 2010, 
the  basic  principle  underlying  the  PSE Disclosure  Rules  is  the  “full,  fair, 
timely  and  accurate  disclosure  of  material  information  from  all  listted 
companies”. 

As  will  be  discussed  in  detail  below,  the  dislcosures  made  by  the 
Company in  connection  with  the  proposed  amendment  of  its  Articles  of 
Incorporation and By-Laws are full, fair, timely and accurate.

Under Section 16 and 48 of the Corporation Code, any amendment to 
the Articles of Incorporation and By-Laws of a corporation can only be done 
by (i) the majority vote of the board of directors; AND (ii) the vote or written 



assent of the stockholders representing at least two-thirds (2/3) (or majority 
in the case of By-Laws) of the outstanding capital stock. Moreover,  under 
said  provisions  of  law,  the  proposed  amendments  of  the  Articles  of 
Incorporation and/or By-Laws shall only take effect after their approval by 
the  Securities  and  Exchange  Commission  (SEC).  Thus,  any  proposed 
amendment to the Articles of Incorporation and By-Laws of the Company 
would  require  the  approval  of  BOTH the  board  of  directors  and  the 
stockholders, and thereafter, the approval of the SEC. 

Based  on  the  foregoing,  it  is  clear  that  the  term  “proposed 
amendment”  referred  to  in  Section  4.4(aa)  of  the  PSE  Disclosure  Rules 
pertains  to  proposed  amendments  of  a  corporation’s  Articles  of 
Incorporation and/or By-Laws that were already approved by  BOTH the 
board of directors and the stockholders of the corporation but are still subject 
to approval by the SEC. 

Section  4.4(u),  on  the  other  hand,  pertains  to  definite  and binding 
material acts or transactions. In the instant case, it bears emphasis to state 
that  the  approval  of  the  proposed  amendments  to  the  Articles  of 
Incorporation and By-Laws solely by the Company’s Board of Directors on 
11 September 2009 is not yet definite and binding as the same, by express 
provision  of  law,  requires  the  corresponding  vote  of  the  Company’s 
stockholders. 

Clearly,  therefore  it  is  only  when the  proposed amendment  of  the 
Company’s Articles of Incoporation and By-Laws are approved by  BOTH 
the Board of Directors and the stockholders reprsenting at least two-thirds 
(2/3) (or majority in the case of By-Laws) shall they be considered ripe for 
disclosure to the public. In this regard, as aptly noted in the letter dated 12 
January  2010,  the  Company  disclosed  the  proposed  amendments  of  its 
Articles of Incorporation and By-Laws immediately after said proposals were 
approved  in  the  Company’s  Annual  Stockholders’  Meeting  held  last  16 
December 2009. 

Parenthentically, it should be noted that as early as 30 October 2009, 
the Company, through its  Preliminary Information Statement,  reported to 
the PSE the approval by its Board of Directors of the proposed amendments 
to  its  Articles  of  Incorporation  and  By-Laws  and  that  said  proposed 
amendments are part of agenda in the Annual Stockholders’ Meeting. 



We understand that it is your good office’s duty to ensure that listed 
companies comply and adhere to  the PSE Disclosure Rules;  and that any 
infraction thereof shall be penalized accordingly. However, in this particular 
instance,  it  is  clear  that  the  Company  had  no  intent  to  violate  the  PSE 
Disclosure Rules and not disclose any material information. 

In view of the foregoing, we respectfully beg for your indulgence. We 
look forward to your favorable response on the matter.

 

Very truly yours,

KENNETH S. TAN
CIO/CFO/Treasurer


